Voor de pandemie was dit al een hot-topic, neem bijvoorbeeld graanvrije voeding of socialisatie middels puppycursussen. Welke ontwikkelingen zijn er verder nog op het gebied van de consumentperceptie op dierenwelzijn? En wat betekent dit voor de huisdieren? Veel meer dieren, dat is waar de gezelschapsdierensector het vooral over heeft tegen het verwachte einde van de COVID-19 pandemie. Uit cijfers van de Nederlandse Voedingsindustrie Gezelschapsdieren (NVG) en Dibevo blijkt dat er in een jaar tijd ongeveer 200.000 katten en evenveel honden bij zijn gekomen in Nederland. Hiermee komen de totale populaties op respectievelijk 3,1 en 1,9 miljoen dieren uit. En al die dieren hebben zorg nodig. Voor het goed kunnen aanbieden van die zorg, is het belangrijk dat baasjes weten waar ze mee bezig zijn en welke trends wel of niet goed zijn voor hun dier.
“Wat ik lust, mag Bello ook wel hebben”
Ontwikkelingen op het gebied van voeding domineren al jaren de trends op huisdiergebied. Neem bijvoorbeeld het voeren van rauwe voeding. Een argument hiervoor is bijvoorbeeld dat rauw voeren dichter bij de natuur van honden ligt, waardoor het beter voor ze zou zijn. Een vijfde van de baasjes die rauwe voeding geeft, heeft zich volledig geïnformeerd via internet. Een andere trend op het gebied van diervoeding, is het veganistisch voeren van huisdieren. Waar ongeveer één procent van de vegetarische baasjes hun dier ook vegetarisch voert, geldt dit voor meer dan een derde van de veganistische baasjes. Een onderzoek uit 2020 geeft inzicht in de voedingswaarden van een aantal veganistische hondenvoedingen. Hieruit is gebleken dat slechts één op de vier voedingen voldoet aan de gestelde FEDIAF-normen (normen voor minimale waarden van onder andere vitamines en mineralen) voor honden.
De online dierenarts
Baasjes kunnen, in vergelijking met tien jaar geleden, veel meer en veel betere informatie op internet vinden omtrent de gezondheid van hun dier. Uit onderzoek blijkt dat ongeveer 40 procent van de baasjes zelf beslissingen neemt over de gezondheid van hun dier aan de hand van internetbronnen. De sector maakt zich hier zorgen over: iedereen heeft een ander beeld van ‘gezond’, waardoor er onbedoeld toch veel welzijnsproblemen optreden. Uit onderzoek van Trendpanel Gezelschapsdieren blijkt echter dat het merendeel van de sector verwacht dit voor 2030, met behulp van informatieverstrekking, te hebben opgelost. Ook gedrag gaat een steeds grotere rol spelen, maar staat verder weg voor baasjes dan voeding en gezondheid; problemen zijn minder goed te identificeren voor het ongetrainde oog. Gedurende de pandemie zijn baasjes gemiddeld veel meer thuis geweest, waardoor ze anders naar bepaald gedrag zijn gaan kijken. Waar de focus eerder vooral lag op de correcties van gedrag (blafbanden bijvoorbeeld), ligt deze nu meer op de bekrachtiging (belonen) omdat mensen hun dier nu meer zien en dus beter leren begrijpen.
Gouden mandje
Mede dankzij het vele thuis zijn van baasjes, is ook de huisvesting van sommige huisdieren veranderd. Waar eerder ‘een’ mand goed genoeg was, moet het nu bij het interieur passen én lekker liggen voor het huisdier. Mensen kijken er nu tenslotte de hele dag tegenaan. Dit heeft als gevolg dat de sector een toename ziet in de afzet van onder andere manden in het duurdere segment. Daarnaast zien baasjes nu meer dan twee jaar geleden, ook omdat ze zelf steeds meer thuis zitten, dat goede huisvesting cruciaal is voor goed dierenwelzijn. Het blijft lastig om iedereen op het goede spoor te krijgen, maar de situatie rondom COVID-19 heeft in ieder geval gezorgd voor bewustwording. Alleen daar zal Bello al een stuk lekkerder van slapen.
In de zomer van 2021 komt de vierde editie van de Pet Monitor uit! Vol met trends en ontwikkelingen in de huisdiersector, onder andere op het gebied van dierenwelzijn. Zie aereshogeschool.nl/petmonitor voor meer informatie.