Met elkaar delen, een ruim genomen begrip
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam porttitor nulla sed tempor egestas.

Door het verkrijgen van meerdere eigenaren krijgt het product een langere levenscyclus wat bijdraagt aan een duurzamere economie. Het verhuren, verlenen en verkopen van producten vormt een groot deel van de deeleconomie, maar het gaat verder dan producten alleen. Ook onroerend goed (zoals huizen) en diensten (zoals Airbnb) maken hier onderdeel van. In de huisdierensector is dit een toenemende trend die zich uit op verschillende manieren.

Wat is een deeleconomie?

Nu je hier over leest denk je misschien; ‘wat is die deeleconomie?’. De deeleconomie is een economisch systeem waarin de waarde van een product of dienst wordt benut door middel van een abonnement zonder contact van tussenpersonen. Denk bijvoorbeeld aan het verhuren van een kettingzaag bij een particulier zonder tussenpersoon als een bouwmarkt. Een voorbeeld in de huisdierensector is het beschikbaar stellen van uw hond voor eenzame mensen via pawshake.nl, zonder dat zij zelf een hond aan hoeven te schaffen. Op dit moment zijn er meer dan 150 initiatieven die op de Nederlandse markt actief zijn en dit blijft zich in de komende jaren ontwikkelen.

Binnen de deeleconomie kan het initiatief liggen bij bedrijven of particulieren. Deze twee vormen, ook wel organisatievormen genoemd, onderscheiden zich van elkaar door de manier waarop de consument contact kan zoeken met de verhuurder. Via de peer-to-peer kunnen consumenten direct via een platform met elkaar contact maken zonder de tussenkomt van een bedrijf of organisatie. Peer-to-peer hoeft niet altijd via een platform te lopen, andere voorbeelden zijn;  als buren gezamenlijk een nieuwe schutting aanleggen of een bijrijder zoeken voor je eigen paard. De tweede organisatievorm is: ‘peer-to-business-to-peer’. Hier in kunnen consumenten nog steeds producten of diensten huren van elkaar, maar wordt dit bemiddeld door een bedrijf of organisatie. Voorbeelden van peer-to-business-to-peer zijn; het verhuren van je huis via een huismeester of het kopen van tweedehands apparatuur via GooHoo.

Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, een economie waarin consumenten producten en diensten delen om de productcyclus te verlengen en de economie een stukje duurzamer te maken. Maar is dit wel zo voordelig? Zijn er geen grote nadelen in deze economie? Om dit te onderbouwen staan hieronder de voor-en nadelen benoemd;

Voordelen

  • De deeleconomie laat consumenten ervaringen opdoen met delen, wat een opstap kan zijn voor een grotere mentaliteitsverschuiving van bezit naar gebruik
  • Deelgedrag kan consumenten stimuleren om kwalitatief hoogwaardige goederen aan te schaffen
  • Intensiever en gedeeld productgebruik kunnen producenten stimuleren tot de ontwikkeling van duurzame en deelbare goederen
  • Vermindering van het aantal ‘producteigenaren’ kan een stimulans zijn voor de circulaire economie
  • Snellere vervanging van producten leidt tot versnelde adoptie van nieuwe modellen
  • Door het abonnement gebruik heeft de ondernemer een constant inkomen wat niet gerelateerd staat aan het aantal verkopen.

Nadelen

  • Problemen met privacy door het delen van persoonlijke gegevens
  • Weinig zekerheden met betrekking tot garantie van een geleend of gehuurd product
  • Aansprakelijkheid bij schade of vernieling door de huurder

Zoals te zien is, zijn er in de deeleconomie veel kansen voor peer-to-business-to-peer. De nadelen die hierboven zijn geformuleerd hebben te maken met wetgeving rondom privacy en zaken zoals een aansprakelijkheidsverzekering. Voor bedrijven en organisaties ligt hier een grote kans om in te spelen op deze nadelen en de deeleconomie aantrekkelijk te maken voor de consument. Er is nog veel ruimte om in de deeleconomie te groeien en met de juiste aanpak is dit zeker mogelijk!

Deeleconomie in de huisdierensector

Wat betekent dit voor de huisdierensector? Het antwoord op deze vraag; er zijn talloze mogelijkheden om als bedrijf in de huisdierensector te participeren in de deeleconomie. Een groot voordeel voor ondernemers is het hebben van een vast inkomen doordat er een vast bedrag per maand betaald wordt voor een vastgestelde tijd. Hiernaast is er spraak van weinig voorraad en mogelijkheid tot een sterkere klantrelatie door het intensiever en langduriger contact met de consument. Juist in de huisdierensector is de klantrelatie een belangrijk onderwerp omdat consumenten veel waarde hechten aan hun huisdier en het beste voor hun maatje willen. De deeleconomie biedt ruimte om de klant beter te leren kennen en zo een hechtere klantrelatie aan te gaan. Tevens is de consument bereid om 75% meer uit te geven bij een bedrijf waarmee ze een goede klantrelatie hebben en een goede klantervaring bieden. Uit onderzoek blijkt dat de helft van alle klanten meer om de klantervaring geven dan vorig jaar, hieruit blijkt dat de waarde van een goede klantervaring en een betrouwbare klantrelatie hoog is.

 

“Donec posuere finibus risus, sed iaculis dolor suscipit sed. Nunc nec enim non odio tempus finibus.”

 

Er zijn al initiatieven, zoals Pawshake of PetBNB, maar deze bedrijven focussen zich vooral op het ontzorgen of delen van het huisdierenbezit door middel van uitlaten, oppassen of verzorgen.  Net als PetBNB, is Pawshake een platform waarop hondeneigenaren een oppas kunnen vinden die volgens hun criteria bevoegd is om dit te doen. Pawshake is hier een bemiddelaar die op basis van een selectie de beste oppas voor de eigenaar zoeken. Naast deze twee voorbeelden zijn er niet veel andere initiatieven bekend. De deeleconomie biedt binnen de huisdiersector nog genoeg kansen om deze nieuwe markt te benutten. Denk aan een abonnement op jouw (ras) hond waarbij je alle basisbenodigdheden (Bench, speeltjes, uitlaatlijn, etc.)  en elke maand gepersonaliseerd voer krijgt. Dit speelt in op verschillende trends zoals personalisatie, humanisatie en ontzorgen. Zo zijn er meerdere ideeën te vormen binnen het thema; ‘Deeleconomie in de huisdierensector’.

In de toekomst zien onderzoekers en trendwatchers als Trendpanel Gezelschapsdieren (van de Aeres Hogeschool) deze trend verder uitgroeien tot het  verduurzamen van de economie waarin zélfs huisdierenbezit volledig gedeeld is. Door de ruimte binnen de deeleconomie is de verwachting dat dit in de toekomst volledig benut wordt door het bedrijfsleven. Daarnaast is de toenemende vraag naar verduurzaming van de wereld waar de deeleconomie perfect in past.

Volgen op

Over de auteur

Tristan Riethorst van het Vormgevingsbedrijf
Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Nam porttitor nulla sed tempor egestas. Nulla molestie massa vel dui convallis pharetra. Integer diam erat, ultrices sed erat sodales, ullamcorper pulvinar nisi.

Deel dit artikel